Nowy produkt
1 Przedmiot Przedmioty
Dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Waga | 0.4200 |
Jeśli należysz do grona miłośników kuchni Pięciu Przemian, albo dopiero chcesz spróbować swoich sił w tym sposobie gotowania sięgnij po tę pierwszą z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku.
To zbiór ponad stu autorskich przepisów wegetariańskich opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.
To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu poznasz składniki, tajniki, receptury, nowe smaki, które pomogą ci komponować przepyszne, zdrowe i zrównoważone wiosenne posiłki.
Z tą książką ugotujesz dania bezmięsne, bezglutenowe, korzystając z sezonowych i ogólnodostępnych składników.
Wiosną wszystko budzi się do życia – rośnie. Według Pięciu Przemian, także potrawy przyrządzane o tej porze roku wykazują cechy yang, które jest żywe, szybkie i porusza się w górę. Na przykład wiosenne zupy są lekkie, rzadkie i rześkie. Z wiosną koreluje smak kwaśny, który ma działanie ściągające – równoważy to, co rośnie, przez co harmonizuje organizm. Wiosną króluje też zieleń, której nie da się nie zauważyć także w kuchni – z niecierpliwością czekamy na nowalijki. Wtedy także wyśmienicie smakują szczypiorek, młode zioła i ziemniaki czy truskawki, które w żadnej innej porze roku nie będą smakowały lepiej.
O autorce
Anna Czelej z wykształcenia artysta plastyk, absolwentka warszawskiej ASP; harmonia i piękno od zawsze były obecne w jej życiu. Ponad dwadzieścia lat temu zajęła się chińską filozofią przyrody oraz kuchnią Pięciu Przemian, od tamtej pory wciąż eksperymentuje z potrawami wegetariańskimi – tworząc nowe przepisy. Jest autorką dwóch świetnie przyjętych książek o gotowaniu według Pięciu Przemian. W wolnym czasie na różne sposoby odkrywa tajemnice natury: gotując, uprawiając ogród, obserwując przyrodę czy fotografując.
Reni Jusis jest znana jako jedna z głównych orędowniczek wegetarianizmu w show-biznesie, promuje tę filozofię żywieniową, podaje przykładowe przepisy na dania wegetariańskie.
Ilość stron: 232
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Format: 145 x 205 mm
Rok wydania: marzec 2013, wydanie I
ISBN: 9788363965044
EAN: 9788363965044
WYDAWNICTWO KOBIECE AGNIESZKA STANKIEWICZ-KIERUS
Sp. K.
al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6
15-111 Białystok, Polska
ksiegarnia@wydawnictwokobiece.pl
27,81 zł
28,57 zł
26,00 zł
31,81 zł
40,48 zł
23,81 zł
42,86 zł
30,48 zł
21,90 zł
23,33 zł
29,81 zł
28,57 zł
22,86 zł
62,86 zł
49,52 zł
30,08 zł