Nowy produkt
1 Przedmiot Przedmioty
Dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Waga | 0.4200 |
Jeśli należysz do grona miłośników kuchni Pięciu Przemian, albo dopiero chcesz spróbować swoich sił w tym sposobie gotowania sięgnij po tę pierwszą z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku.
To zbiór ponad stu autorskich przepisów wegetariańskich opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.
To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu poznasz składniki, tajniki, receptury, nowe smaki, które pomogą ci komponować przepyszne, zdrowe i zrównoważone wiosenne posiłki.
Z tą książką ugotujesz dania bezmięsne, bezglutenowe, korzystając z sezonowych i ogólnodostępnych składników.
Wiosną wszystko budzi się do życia – rośnie. Według Pięciu Przemian, także potrawy przyrządzane o tej porze roku wykazują cechy yang, które jest żywe, szybkie i porusza się w górę. Na przykład wiosenne zupy są lekkie, rzadkie i rześkie. Z wiosną koreluje smak kwaśny, który ma działanie ściągające – równoważy to, co rośnie, przez co harmonizuje organizm. Wiosną króluje też zieleń, której nie da się nie zauważyć także w kuchni – z niecierpliwością czekamy na nowalijki. Wtedy także wyśmienicie smakują szczypiorek, młode zioła i ziemniaki czy truskawki, które w żadnej innej porze roku nie będą smakowały lepiej.
O autorce
Anna Czelej z wykształcenia artysta plastyk, absolwentka warszawskiej ASP; harmonia i piękno od zawsze były obecne w jej życiu. Ponad dwadzieścia lat temu zajęła się chińską filozofią przyrody oraz kuchnią Pięciu Przemian, od tamtej pory wciąż eksperymentuje z potrawami wegetariańskimi – tworząc nowe przepisy. Jest autorką dwóch świetnie przyjętych książek o gotowaniu według Pięciu Przemian. W wolnym czasie na różne sposoby odkrywa tajemnice natury: gotując, uprawiając ogród, obserwując przyrodę czy fotografując.
Reni Jusis jest znana jako jedna z głównych orędowniczek wegetarianizmu w show-biznesie, promuje tę filozofię żywieniową, podaje przykładowe przepisy na dania wegetariańskie.
Ilość stron: 232
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Format: 145 x 205 mm
Rok wydania: marzec 2013, wydanie I
ISBN: 9788363965044
EAN: 9788363965044
WYDAWNICTWO KOBIECE AGNIESZKA STANKIEWICZ-KIERUS
Sp. K.
al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6
15-111 Białystok, Polska
ksiegarnia@wydawnictwokobiece.pl
Informacja dotycząca wprowadzenia produktu do obrotu:
Ten produkt został wprowadzony na rynek przed 13 grudnia 2024 r. zgodnie z obowiązującymi wówczas przepisami (Dyrektywą o ogólnym bezpieczeństwie produktów). W związku z tym może on być nadal sprzedawany bez konieczności dostosowania do nowych wymogów wynikających z Rozporządzenia o Ogólnym Bezpieczeństwie Produktów (GPSR). Produkt zachowuje pełną legalność w obrocie, a jego jakość i bezpieczeństwo pozostają zgodne z obowiązującymi wcześniej standardami.
27,81 zł
28,57 zł
26,00 zł
31,81 zł
40,48 zł
23,81 zł
42,86 zł
30,48 zł
21,90 zł
23,33 zł
29,81 zł
28,57 zł
22,86 zł
62,86 zł
49,52 zł
30,08 zł